Fikir Kulüpleri Federasyonu, 2 gün önce, milyonlarca gencin geleceğini tehdit eden dershane belirsizliğine daha fazla izin vermeyeceğini belirterek Dayanışma Dershaneleri’nin yola çıktığını duyurmuştu. O projenin mimarlarından FKF MYK üyesi İbrahim Kurban’a Dayanışma Dershanesi’ ile ilgili merak edilen soruları sorduk.
(Genç Gazete) Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF), 2 gün önce, milyonlarca gencin geleceğini tehdit eden dershane belirsizliğine daha fazla izin vermeyeceğini belirterek Dayanışma Dershaneleri’nin yola çıktığını duyurmuştu. O projenin mimarlarından FKF Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi İbrahim Kurban’a Dayanışma Dershanesi’ ile ilgili merak edilen soruları sorduk.
“Dayanışma Dershaneleri”ni kurma kararını neden aldınız?
Dayanışma Dershaneleri’ni kurma kararını alırken, AKP ile Cemaat arasındaki taht kavgası bizim kalkış noktamız oldu. Bu taht kavgasıyla birlikte başlayan dershane tartışması yüzünden öğrenciler büyük bir belirsizlik içerisinde bırakıldı. Arkadaşlarımızı çaresiz bırakamazdık. Ancak Dayanışma Dershaneleri fikri, bugünlerden öncesine dayanıyor.
Öncesine dayanıyor derken, dershaneler kapanmasaydı FKF yine de Dayanışma Dershanelerini açacak mıydı?
Açması gerekirdi. Biliyorsunuz, kağıt üzerinde Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir devlet ve eğitim ücretsiz. Ancak gerçeklere baktığımızda, Türkiye’de eğitimin paralı olduğunu, parası olmayanın okuyamadığını; örneğin dershaneye gitmeyen, özel ders alamayan bir öğrencinin üniversite kazanmasının ne kadar zor ve istisna bir durum olduğunu biliyoruz.
Bu durumun kendisi bile Dayanışma Dershaneleri’ni açmak için yeterli bir sebep ancak geçmişte yapamadık. Bugün tüm gücümüzle Dayanışma Dershanelerini hayata geçireceğiz. Dayanışma Dershaneleri, parası olmayan, AKP ile Cemaat arasındaki kavganın ortasında kalmayı kabul etmeyen liseliler için yola çıktı.
Dayanışma Dershanelerinin, diğer dershanelerden farkı nedir?
Diğer dershanelere baktığımız zaman, bu kuruluşların tamamının kar elde etmek için kurulan kuruluşlar olduğunu görürüz. Dayanışma Dershaneleri’nin hiçbir kar, rant beklentisi yok. Adından anlaşıldığı üzere, tamamen dayanışma kültürüyle kurmaya başladığımız bir yapı.
Ayrıca diğer dershanelerde lise öğrencileri kendi içlerinde bile yarıştırılıyor. Başarılı öğrenciler ile başarısız öğrenciler başka sınıflara ayrılıyor. Biz başarının kolektif bir şekilde ortaya çıkacağını düşünüyoruz. Hazirancı, aydınlanmacı gençlerin iyi üniversiteler kazanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden Dayanışma Dershanelerinde kimseyi ayırmak-kayırmak yok.
Ders verecek öğretmenleri nasıl buluyorsunuz? Dersleri kimler verecek?
Geçtiğimiz gün yaptığımız açıklamada üniversite öğrencilerine ve öğretmenlere çağrıda bulunduk. İki gün geçmesine rağmen, özellikle üniversite öğrencisi arkadaşlarımızın oldukça büyük bir ilgisi oldu. Dersleri öğretmenler ve o derste yetkin olan üniversite öğrencileri verecek.
Yalnız şunu belirtmeliyim. Büyük çaplı bir çalışma yaptığımız için çok daha fazla öğretmene, insana ulaşmamız gerekiyor. Tüm üniversiteli arkadaşlarımızın, öğretmenlerimizin bizimle dayanışmasını bekliyoruz. Liseli arkadaşlarımızın bize ihtiyacı var.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Soner Semih Sipahi’yi hatırlayan var mı bilmiyorum. Hatırlayanlar unutanlara mutlaka hatırlatmalı. Birkaç sene önce, Soner’in annesi dershane parasını ödeyemediği hapse girdi ve ardından Soner intihar etti. Dayanışma Dershaneleri, bu ülkede başka Soner Semih Sipahiler olmasın diye de yola çıkıyor.
Dayanışma Dershaneleri; AKP’ye, cemaate “Bizim geleceğimiz, sizin karanlık ve kanlı ellerinizde değil” demek, bu belirsizliği ortadan kaldırmak için yola çıkıyor.
Tüm dostlarımızı bu yolda bizimle olmaya çağırıyoruz.
GENÇ GAZETE 14.08.2015