Usta gazeteci Mustafa Balbay’ı Cumhuriyet’te yazdığı yazılarıyla tanıyoruz. Gazeteci kimliğinin yanında milletvekili sıfatını taşıyan Balbay’la çocukluğunu, mesleğinde yaşadığı başlıca sorunları, Türkiye’deki gazeteciliği ve sosyal medyayı 12. Bursa TÜYAP Kitap Fuarı’nın son gününde (23 Mart Pazar) konuştuk. Balbay, iletişim fakültesi mezunlarının durumunu değerlendirdi ve gazetecilik öğrencilerine önerilerde bulundu
AJANS ÜNİVERSİTE – Alparslan ÇAKIR
Mesleki tercihinizde çocukluğunuzun etkisi oldu mu?
Kesinlikle oldu. Çünkü ben sosyal bilimleri çok seviyorum. Türkü söylemeyi çok seviyorum. Türkülerin anlatımını çok seviyorum. Biliyorsun, Anadolu’da türküler halkın dertlerini, sevinçlerini anlatan şeylerdir. O da beni gazeteciliğe itti.
Gazetecilik mesleğini icra ederken karşılaştığınız başlıca sorunlar nelerdir?
Bir defa, haber kaynaklarına ulaşmak Türkiye’de çok zor. Bir de, Türkiye o kadar sorunlarla boğuşan bir ülke ki bir haberi yaptığınızda onu hoşnut ettiğiniz, etmediğiniz bir dizi çevre oluşuyor. Ama bütün bunlara göğüs gererek gerçeğin peşinde koştuk hep.
Türkiye’de nasıl bir gazeteci ve gazeteciliğe ihtiyaç duyulduğunu düşünüyorsunuz?
Türkiye’de gerçekleri korkmadan dile getirecek bir gazeteciliğe ihtiyaç var. Deyim yerindeyse, hiçbir gücün etkisi altında kalmayacak, yani tarafsız bir gazeteciye ihtiyaç var.
Sosyal medya klasik (geleneksel) medyanın yerini tutuyor mu?
Sosyal medya çok daha ileri bir adım. Ama klasik medya da kalmaya devam edecek.
İletişim fakültesi mezunlarının iş bulma olasılığını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Evet, giderek zorlaşıyor ama her alanda zorlaşıyor. Ama ben iletişim sektörünün genel alanının genişlediğini düşünüyorum.
İletişim fakültesi mezunlarıyla çalıştınız mı, çalıştıysanız görüşleriniz nelerdir?
Çok çalıştım. Cumhuriyet’in Ankara temsilcisi olarak çoğunlukla, iletişim fakültesi mezunlarına iş verdim.
Ergenekon ve Balyoz davaları ve son olarak 17 Aralık Operasyonu ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Türkiye için ne ifade ediyor?
Bu, hukukun bittiğini, tamamen siyasallaştığını, maalesef demokrasinin yerleşmesinin güçleşeceğini gösteriyor. İşimiz çok.
CHP İzmir milletvekili olarak, CHP’nin 30 Mart’ta özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir’de nasıl bir sonuç alacağını düşünüyorsunuz?
Ben genel olarak CHP’nin % 30’un üstüne çıkacağını düşünüyorum. AKP de 35 civarında olur, diyorum. Devamında da erken seçim isteyip iktidarı zorlayacağız.
Gazetecilik öğrencilerine önerileriniz nelerdir?
Ülkenin tarihini iyi öğrensinler. Bu meslek cefakârdır. Ama aynı zamanda bu meslek hiçbir zaman nankör değildir. Bunun farkına varsınlar. Nihai olarak, çabaları hiç boşa gitmeyecek, bunu bilsinler.
Mustafa Balbay Kimdir?
1960’ta, Burdur’un Yeşilova ilçesine bağlı Güney beldesinde doğdu. İlkokulu doğum yeri olan Güney beldesinde, ortaokul ve liseyi Aydın’ın Nazilli ilçesinde okudu. 1981 yılında Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni birincilikle bitirdi. Gazeteci-köşe yazarı ve yönetici kimliğinin yanı sıra siyaset, güncel konular ve gezi içerikli yirmi sekiz kitap kaleme almıştır. “Ülkelere Değil, Savaşa Düşmanım” (1997), “Balkanlar” (1998), “Affedersin La Fontaine” (2000), “Çin’in Uzun Yürüyüşü (2003), “Nasreddin Hoca ile Eşeği” (2009), Balbay’ın kitaplarından bazılarıdır.
Alparslan Çakır 23.03.2014