Sinop’ta termik santral yapımına karşı mücadele eden Yaykıl Köyü Muhtarı Ahmet ile verdikleri mücadeleyi konuştuk:
“Santralin yapılacağı alanın altında deniz var. Tarım İl Müdürlüğü’nün verdiği rapora göre burası balıkların üreyip büyüdüğü yer. Santral buradaki denizi, doğayı mahvedecek. İnsanların ekmek yediği toprakları ellerinden alınmaya çalışılıyor. Bizim burada kömür çıkmıyor. Çıksa kömür değerlensin diye insanlar belki razı olurlardı. Dışarıdan getirilecek kömürle birileri enerji üretecek para kazanacak diye insanların yaşam hakkı ellerinden alınacak. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bizim termikle santralle mücadelemiz 4 yıldan beri devam ediyor. Yaklaşık 400 günden fazladır da geceli gündüzlü nöbet çadırımızda nöbetteyiz.
Burası 1600 yıllık yerleşim yeri
Biz Kültür Bakanlığı’na buranın 1600 yıllık yerleşim yeri olduğunu bildirdik. Henüz bir cevap alamadık. İnşallah olumlu bir cevap gelecektir.
Biz Yeşil Gerze Platformu (YEGEP) adıyla direniyoruz. Bu platformun hiçbir siyasi amacı yok. Siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları termik santrale karşı YEGEP ile birlikte mücadelenin içindeler. Gerze’de termik santrali yapacak olan Anadolu Grubu’ndan Tuncay Özilhan 400 dönüm yer aldı. Termik santralin dışında buraya ne kurarsa kursun, işçiliğini biz üstleniyoruz. İşyeri, fabrika yapsın ama termik santral yapılmasına razı değiliz.
Anadolu Grubu bize bugüne kadar hiç yardım göndermiyordu. Termik santrale başladıktan sonra köye yardım paketleri, okullara çikolata göndermeye başladılar. Biz yeni mi akıllarına geldik? Bizim sadakaya ihtiyacımız yok.
Son olarak ifade etmeliyim ki biz iyi yatırımların her zaman yanındayız. Termik santralleri gittik, gezdik. Maraş’a, Sugözü’ne, Zonguldak’a gittik. İnsanlar bundan kötü bir şey olamaz diyorlar. Türkiye’nin elektiriğe ihtiyacı var ama rüzgar enerjisi, güneş enerjisi gibi yenilebilir enerji kaynakları da var.”