Özellikle yayılmacı zihniyete sahip ya da demokratik olmayan yönetimlerin, kendi ülkelerinin veya sahip oldukları ideolojinin yararına olmak üzere bazı ülkelerin seçimlerine müdahil olabildikleri bilinen bir gerçektir. Bu tip yönetimler kendilerine yakın gördükleri ve işbirliği yapabilecekleri adayları maddi ve manevi olarak desteklerler.
Aytuğ Atıcı
11.09.2022
Hatırlanacağı üzere Rusya’nın hem 2016 hem de 2020 yılında ABD seçimlerine müdahil olduğu ve Trump’ın seçilmesi için çaba harcadığı en üst düzeyde ve ciddi bir şekilde iddia edilmişti. Her ne kadar bu iddialar yalanlandıysa da tüm dünyada böyle bir olasılığın mümkün olabileceği algısı hâkim oldu.
İran’ın Orta Doğu’daki seçimlere, genellikle dolaylı olarak ve istihbari örgütlerle, batılı ülkelerin ise bazı ülkelerde dernek-vakıf gibi sivil toplum kuruluşları ile seçimlere etki yapmaya çalıştıkları algısı güçlüdür.
Peki, Türkiye’deki seçimlere de dışarıdan müdahale edilme olasılığı var mı?
Rusya durup dururken Türkiye’ye üç hafta içinde 15 milyar dolar para aktaracağını söyledi.
Gerekçe?
Mersin’de yapılmakta olan Akkuyu Nükleer Santrali yatırımı içinmiş! Paranın bir bölümü vadesi gelen ödemeler için kullanılacakmış, geri kalanı da iki yıl boyunca Türkiye’de tutulacakmış.
Bir önceki yazımda belirttiğim gibi Nükleer santralin %99.2 hissesi Rusya devlet kuruluşu olan Rosatom firmasına ait. Ayrıca daha geçen ay, sahada taşeron olarak çalışan tek Türk firması dışlanarak yerine Rus bir şirketle anlaşma yapılmış ve böylece nükleer santral alanına sadece Rusların girebilmesi sağlanmıştı.
Vadesi gelen ödemeler tamam da, santrali yapan Rusya, ödemeleri de yapacak olan Rusya iken neden bize 15 milyar dolar göndersin? Daha da ötesi Rusya bu parayı neden iki sene ülkemizde tutsun?
Tam da seçim arifesinde…
Ülkemize sıcak para gelmesini ve bu paranın yatırıma dönüşmesini hepimiz isteriz. Ancak Rusya’nın bizim işimize yarayan bir yatırım yapmadığını adeta kendine bir nükleer santral kurduğunu daha önce yazmıştım.
Tam da seçim arifesine rastlayan bu para aktarımının Tayyip Erdoğan’a, tahıl koridorundaki arabulucu rolü nedeniyle bir jest olduğu söylendi.
Türkiye hem Ortadoğu’daki gücü, hem de coğrafi konumu nedeniyle hep ilgi odağı olmuştur. Bu nedenle gelecek yıl ülkemizde yapılacak seçimlerin birçok ülke tarafından yakından takip edilmesi normaldir. Ancak iş seçimlere müdahale noktasına yaklaşırsa başta iktidar partisi olmak üzere tüm partilerin derhal karşı durması gerekir.
Şimdi halkımızın sorması gereken sorular şunlardır:
1. Tayyip Erdoğan’ın yönetim şekli Putin’in, dolayısıyla Rusya’nın işine geliyor mu?
2. Erdoğan Rusya’nın, yani Putin’in seçim öncesi yaptığı “nazik jesti” koltuğunda kalabilmek için mi kabul etti?
3. Putin’in bu “jesti” ile Rusya, Türkiye seçimlerine müdahil olmuş olur mu?
4. Bu “jest” sonrasında, Erdoğan’ın “şahsi” dostluğu olan liderler başta olmak üzere, başka “dost” ülkeler de “jest” yapmaya kalkışır mı?
5. Seçim sonrası bu “jestlerin” bedeli ağır olur mu?
Keşke bütün sorulara cevaplarınız “HAYIR” olsa!
Endişeliyim…
Kaynak: Aytuğ Atıcı internet sitesi