Teğmen Mehmet Ali Çelebi. Ergenekon davasından tutuklanan ilk muvazzaf asker. Yaptığı savunmalarla adından bir hayli söz ettiren Çelebi, siyasal hayatta da aktif. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi olan Mehmet Ali Çelebi, Milletvekilliği Genel Seçimlerinde, İzmir’den aday. Sandık güvenliği üzerine çalışmalar da yapan Çelebi ile, sandikgucu.com u ve yaklaşan seçimleri konuştuk.
SANDIKLARDA MANİPÜLASYON YAPILIYOR
UĞUR TEMEL (UT) : Niçin sandikgucu.com’a ihtiyaç duyuldu?
MEHMET ALİ ÇELEBİ (MAÇ) : Herhangi bir özel kriterimiz yok. Demokratik gerçeğe ve hakka inanan her vatandaşımız gönüllü olabilir. Sandık Gücü çalışmaları için kırılma anı 16 Nisan Referandumu oldu. Hayır bloğu kazanmış olmasına rağmen YSK’nın mühürsüz kararı ile referandum kaybedildi. Sandıkların tamamında yeterince eğitimli insan bulundurulmaması da hayati bir sorundu. Bu sorunu görüp çözüme giden bir öz-eleştiri olarak başladı Sandık Gücü. Türkiye’de son seçim sonuçları baz alındığında 30 bin kritik sandık var. Bunun anlamı şu: bu sandıklarda manipülasyon yapılıyor, anormal sonuçlar çıkıyor. Örneğin Şanlıurfa Harran’da yüzde yüz katılımlı yüzde yüz evet çıkan onlarca sandık var; ki esasında imkansız bir sonuç.
Sandık Gücü (www.sandikgucu.com) olarak en temel amacımız insanlarımızı online eğitim portalı ile eğiterek bu kritik sandıklarda insan bulundurmak ve etkin bir denetim sağlamak. Kısacası demokrasinin gasp edilmesinin önüne geçmek. Türkiye çapında da tüm sandıklar için, her sandıkta en az 3 müşahit olmak üzere, 1 milyon sandık müşahitine erişmek istiyoruz. Vatandaşlarımız www.sandikgucu.com’a girerek kolaylıkla üye olabilir ve twitter, instagram ve facebook’tan Sandık Gücünü takip edebilirler.
UT : Sandık Gücü’ne üye olanlar nerelerde ve nasıl görev alacaklar? Görev yerlerini belirlerken neleri göz önünde bulunduruyorsunuz?
MAÇ : Görev yerlerini gönüllüler kendileri seçiyorlar. Genelde sisteme üye olurken kendi bağlı oldukları ilçelerdeki sandıkları işaretliyorlar. Ama acil ihtiyaç olan kritik sandıkları da listeledik ve isteyen tüm vatandaşlarımız Türkiye’nin dört bir yanından kritik sandıklarda görev almak istediklerini belirterek o sandıklara gidebiliyorlar.
UT : Hedefiniz bir milyon gönüllü, Seçimlere yaklaşık üç hafta kala, bu hedefin neresindesiniz?
MAÇ : Tabii, bu hedef normal seçim takvimi için idi, şu anki baskın seçim nedeniyle 25 bine yakın gönüllümüz var. Seçime kadar bu rakamın 30-35 bini bulmasını bekliyoruz.
ÜNİTER BÜTÜNLÜK TARTIŞMALARIN DIŞINDA
UT : Partinizin seçim bildirgesi (koruculuğun kaldırılması, yerinde yönetimler, yerlerin eski isimlerini verilmesi vb) açılım maddeleri olarak eleştiriliyor. Sizin değerlendirmeniz nedir bu konuda? CHP açılım sürecini yeniden başlatır mı?
MAÇ : Bize çok pahalıya mal olan önceki hataları yapmayacağız; TBMM Yurtta Barış, Dünyada Barış ilkesinin tek merkezi olacak. Şeffaflık olacak, kapalı kapılar ardında görüşme diye bir şey söz konusu olmayacak. Şahsi çıkar ile değil millet çıkarı ve devlet çıkarı ile hareket edeceğiz. Elbette Terör Örgütü asla ama asla muhatap alınmayacak. Halk olarak birbirimizle konuşacak, kendi içimizde kucaklaşacağız, barışacağız.
Türkiye’nin üniter bütünlüğü tartışmaların dışında olacak; etnik kimlik temelli bir politika ya da demokrasi olmaz. Öte yandan Türkiye’nin her yerinde, her bölgesinde demokrasiyi halk tabanından yükseltmek, halkın yerel sorunlara doğrudan katılımını esas almak gelişmiş bir ülkenin, kendine güvenen bir ülkenin temel görevidir.
Cumhuriyetin kurucu temelini ve çatısını tartışmaların dışında tutuyoruz; bunlar esastır ve birliğimizin güvencesidir. Kavgayı bitirecek ve insan kaynağımızı en güzel şekilde kullanacak, gençlerimizi dünyayla yarışacak seviyeye getirecek bir huzur modelini hayata geçireceğiz.